Thursday 30 May 2019

ေခတ္စားလာတဲ့ ေဟာ့ေပါ့၊ ဘူေဖး နဲ႔က်န္းမာေရး။ (ခေတ်စားလာတဲ့ ဟော့ပေါ့၊ ဘူဖေး နဲ့ကျန်းမာရေး။)

ေခတ္စားလာတဲ့ ေဟာ့ေပါ့၊ ဘူေဖး နဲ႔က်န္းမာေရး။ (ေဇာ္ဂ်ီ)

ဘူေဖးဆိုတာ ကိုယ့္ေလာဘနဲ႔ ကိုယ့္ကို ျပန္သတ္တဲ့ စားေသာက္နည္းပါ။
ဘူေဖးဆိုင္မွာ ကိုယ္ႀကိဳက္တာကို လိုသေလာက္ပဲေ႐ြးၿပီး ခ်င့္ခ်ိန္စားတယ္ဆိုတာ တစ္ ရာခိုင္ႏႈန္းေတာင္ရွိမယ္မထင္ပါ။ 
ဒီဖက္ေခတ္မွာ ၿမိဳ႕ႀကီးေတြသာမက ၿမိဳ႕အလတ္စားေတြမွာပါ ေဟာ့ေပါ့ ဘူေဖးေတြ အလွ်ိဳလွ်ိဳေပၚလာပါတယ္၊ 
မန္ဘာကဒ္နဲ႔ မန္ဘာဒစ္စေကာင့္၊ ေန႔လည္စာအထူး စသည္ျဖင့္နည္းမ်ိဳးစုံ ပ႐ိုမိုးရွင္းလုပ္ၾကပါတယ္။
မၾကာမၾကာလာစားျဖစ္ေအာင္ နည္းမ်ိဳးစုံနဲ႔ဆြယ္ပါတယ္။ 
ေဟာ့ေပါ့ဘူေဖးေတြရဲ႕ ေယဘူရ အေကာင္းအဆိုးမ်ား-

ဘာေတြေကာင္းလဲ

ေဆြမ်ိဳးေတြ မိသားစုေတြ ဆုံလို႔၊ မိတ္ေဆြ အေပါင္းအသင္းေတြဆုံလို႔၊ အထိမ္းအမွတ္ပြဲတခုခု စုစားခ်င္လို႔ ဆိုတာမ်ိဳး လူအမ်ားစုစားတဲ့အခါ သူ႔အႀကိဳက္ ကိုယ့္အႀကိဳက္ ျပသနာမရွိေတာ့ပါ။ စားသူက ကိုယ္ႀကိဳက္တာကိုယ္ယူစား႐ုံပါ။
ေကြၽးသူက မွာထားတာ မေလာက္မွာမပူရသလို ပိုလွ်ံမွာလည္း ပူစရာမလိုပါ။
အစားႀကီးသူမ်ားအတြက္ တြက္ေျခကိုက္ပါတယ္။

မေကာင္းတာမ်ား

အစားနည္းသူမ်ားအတြက္ စားႏိုင္တာထက္ပိုေပးရလို႔ ေပးရတာမတန္ပါ၊ ေဈးမ်ားပါတယ္။
အျပဳတ္မႀကိဳက္သူမ်ားအတြက္ ေ႐ြးစရာနည္းပါတယ္။
အေရးအႀကီးဆုံးကေတာ့ က်န္းမာေရးနဲ႔ လုံးမညီၫြတ္ပါ။

က်န္းမာေရးအတြက္ မေကာင္းတဲ့ အေၾကာင္းေတြကေတာ့

၁၊ ပမာဏ

ဘူေဖးျဖစ္လို႔  အမ်ားစုက ေပးထားတာ တန္ေအာင္ စားႏိုင္သမွ်စားၾကပါတယ္၊ ပုံမွန္ထက္မ်ားစြာ (ႏွစ္ဆမက) ပိုစားပါတယ္။ 

၂၊ ကိုလက္စထေရာ

 ေဈးႀကီးေသာပင္လယ္စာကို မ်ားမ်ားစားတတ္ၾကပါတယ္၊ ဂဏန္း ပုဇြန္ ကမာ ဆိတ္၊ အမဲ၊ ဝက္သား စသည္တို႔မွာ ကိုလက္စထေရာအလြန္မ်ားသျဖင့္ ဆင္ဆင္ျခင္ျခင္ စားရမည့္ အမ်ိဳးအစားထဲတြင္ပါေသာ္လည္း ဘူေဖးျဖစ္လို႔ ေပးရတာတန္ေအာင္ အဲဒါေတြမ်ားမ်ားစားၾက။

၃။ ဆား နဲ႔ အခ်ိဳမႈန႔္ 

သထူးသျဖင့္ အသားေတြမွာ အလြန္မ်ားပါတယ္။ ပုံမွန္အစားအေသာက္ေတြမွာထက္ပိုငံပါတယ္။ 
ဆားနဲ႔ အခ်ိဳ႕မႈန႔္ပါ ဆိုဒီယံေၾကာင့္ ေသြးေပါင္ခ်ိန္တက္ပါတယ္။ ေက်ာက္ကပ္မေကာင္းလ်င္ ေဖာေယာင္ပါတယ္၊ ႏွလုံးအားနည္းလ်င္ မညႇစ္ႏိုင္ပဲ အေမာေဖါက္ႏိုင္ပါတယ္။  ျပဳတ္ရည္ကို နည္းနည္းၾကာလ်င္ ေရေႏြးေရာ (သို႔) အသစ္လဲသင့္ပါတယ္၊ မေသာက္သင့္ပါ။  
အသားငါးေတြကို အခ်ည္ရည္မ်ိဳးစုံနဲ႔ တို႔စားလို႔ အဲဒီေဆာ့စ္ ေတြထဲကအငံဓါတ္ေတြကို ပိုစားမိၾကျပန္ပါတယ္။ 

၄၊ အသား

ေဟာ့ေပါ့စားသူေတြက အသားေတြကိုအစားမ်ားပါတယ္ အသားေတြမွာ ျပည့္ဝအဆီေတြမ်ားသလို အမဲသားဆိတ္သားေတြက ယူရစ္အက္ဆစ္လည္း မ်ားပါတယ္၊ အသားပ႐ိုတိန္းကို တျခားအစားေတြနဲ႔ အခ်ိဳးမမွ်ေအာင္မ်ားမ်ားစားလ်င္ ဝမ္းလည္းခ်ဳပ္ပါတယ္၊ ေက်ာက္ကပ္လည္း ဝန္ပိပါတယ္။ 

၅၊ ၾကာရွည္ခံေအာင္လုပ္ထားေသာအစာမ်ား

အသားလုံး ငါးလုံး ဂဏန္းလိပ္ ပုဇြန္လိပ္ ဖက္ထုပ္ ခဲၿပီးလႊာထားေသာ အသားေတြမွာ က်န္းမာေရးထိခိုက္ေစတဲ့   ၾကာရွည္ခံေစတဲ့ ဓါတုပစၥည္းေတြပါပါတယ္၊ နည္းနည္းပါးပါးက သိပ္မသိသာေပမဲ့ အမ်ားႀကီး မစားသင့္ပါ။ 
မၾကာမၾကာစားသူမ်ား ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ဖို႔ အႏၲရာယ္ပိုမ်ားလာေစပါတယ္။
အသားငါးသာမက ဂ်ဳံလိုကစီဓါတ္မ်ားတဲ့ ပစၥည္းေတြပါလို႔ အစာေျခၿပီးလ်င္ ေသြးထဲမွာ သၾကားဓါတ္တက္ပါတယ္၊ ကိုယ္က ေခါက္ဆြဲ ၾကာဇံထည့္မစားေတာင္ အဲဒီ အသားလုံး ဂဏန္းလိပ္ေတြကေန ကာဗိုဟိုက္ၿဒိတ္ေတြ အမ်ားႀကီး ဝင္ပါတယ္။ ဆီးခ်ိဳသမားမ်ား သတိထားစရာပါ။ 
အစာအိမ္နဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္းကင္ဆာအပါအဝင္ကင္ဆာမ်ိဳးစုံကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။

၅၊ အ႐ြက္

ဘူေဖးစားတာျဖစ္လို႔ လူအမ်ားက 
အလြယ္တကူ ဗိုက္ျပည့္ေစတဲ့ က်န္းမာေရးအတြက္ တန္ဖိုးရွိတဲ့ ေဈးေပါတဲ့ အ႐ြက္ေတြကို သိပ္မယူတတ္ၾကပါ။ အသားကိုပိုစားၾကတာမ်ားပါတယ္

၆၊ အခ်ိဳပြဲ

ဘူေဖးျဖစ္လို႔ အကန႔္သတ္မရွိတဲ့ အခ်ိဳရည္ေတြမ်ားမ်ားေသာက္တတ္ၾကသလို ေရခဲမုန႔္ေတြ အမ်ိဳးကလည္းစုံေတာ့ အမ်ားႀကီးစားတတ္ၾကပါတယ္ အခ်ိဳမ်ားသလို ေရခဲမုန႔္မွာ အဆီဓါတ္လည္းမ်ားပါတယ္။ မျခားအခ်ိဳမ်ိဳးစုံလည္းရေတာ့ ပုံမွန္  စားေနက်အခ်ိဳထက္ အဆမ်ားစြာပိုစားပါတယ္။ 

သၾကားဓါတ္မ်ားလို႔ ဆီးခ်ိဳ ေသြးခ်ိဳတက္သလို အဝလြန္ေစပါတယ္။ 

ရ။ ေရ

ဗိုက္မဆံ့မွာစိုးလို႔ ေရအေသာက္နည္းတတ္ၾကပါတယ္။

၈၊ အစားအေသာက္ သန႔္ရွင္းမႉ

အသုတ္နဲ႔ အထူးသျဖင့္ အခ်ည္ရည္မ်ိဳးစုံတို႔ဟာ ေသခ်ာခ်က္ျပဳတ္ထားတာမရွိလို႔ မသန႔္လ်င္ ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ 

ခ်ဳပ္ရလ်င္ေတာ့ ဒီလို ဘူေဖးေဟာ့ေပါ့ေတြကို 
ေသြးတိုး၊ ႏွလုံး၊ ဆီးခ်ိဳ၊ ေက်ာက္ကပ္နဲ႔ ဆီးေရာဂါရွိသူ၊ အစာအိမ္ေရာဂါရွိသူ၊ အစာအိမ္အက္ဆစ္ အထက္ကို ျပန္ဆန္တတ္တဲ့ ရီဖလက္ရွိသူ၊ သည္းေျခေက်ာက္ရွိသူ သည္းေျခအိတ္ထုတ္ထားသူ၊ အဝလြန္သူတို႔အတြက္ေတာ့  ေဝးေဝးကေရွာင္သင့္ပါတယ္။ 

 ရွားရွားပါးပါး တႏွစ္မွ တေခါက္ ႏွစ္ေခါက္ေလာက္သြားစားသူေတြ အတြက္ သိပ္မဆိုးေပမဲ့ မၾကာခဏသြားစားျဖစ္ေနရင္ေတာ့ ေဆးဖိုးလည္း စုသာထားဖို႔လိုႏိုင္ပါေၾကာင္း အသိေပးရပါတယ္ အမ်ိဳးတို႔ခင္ဗ်ား။

ဖိုးသုည
30-5-19

ခေတ်စားလာတဲ့ ဟော့ပေါ့၊ ဘူဖေး နဲ့ကျန်းမာရေး။ ( ယူနီကုဒ်) 

ဘူဖေးဆိုတာ ကိုယ့်လောဘနဲ့ ကိုယ့်ကို ပြန်သတ်တဲ့ စားသောက်နည်းပါ။
ဘူဖေးဆိုင်မှာ ကိုယ်ကြိုက်တာကို လိုသလောက်ပဲရွေးပြီး ချင့်ချိန်စားတယ်ဆိုတာ တစ် ရာခိုင်နှုန်းတောင်ရှိမယ်မထင်ပါ။
ဒီဖက်ခေတ်မှာ မြို့ကြီးတွေသာမက မြို့အလတ်စားတွေမှာပါ ဟော့ပေါ့ ဘူဖေးတွေ အလျှိုလျှိုပေါ်လာပါတယ်၊
မန်ဘာကဒ်နဲ့ မန်ဘာဒစ်စကောင့်နေ့လည်စာအထူး စသည်ဖြင့်နည်းမျိုးစုံ ပရိုမိုးရှင်းလုပ်ကြပါတယ်။
မကြာမကြာလာစားဖြစ်အောင် နည်းမျိုးစုံနဲ့ဆွယ်ပါတယ်။
ဟော့ပေါ့ဘူဖေးတွေရဲ့ ယေဘူရ အကောင်းအဆိုးများ-

 ဘာတွေကောင်းလဲ

ဆွေမျိုးတွေ မိသားစုတွေ ဆုံလို့၊ မိတ်ဆွေ အပေါင်းအသင်းတွေဆုံလို့၊ အထိမ်းအမှတ်ပွဲတခုခု စုစားချင်လို့ ဆိုတာမျိုး လူအများစုစားတဲ့အခါ သူ့အကြိုက် ကိုယ့်အကြိုက် ပြသနာမရှိတော့ပါ။ စားသူက ကိုယ်ကြိုက်တာကိုယ်ယူစားရုံပါ။
ကျွေးသူက မှာထားတာ မလောက်မှာမပူရသလို ပိုလျှံမှာလည်း ပူစရာမလိုပါ။
အစားကြီးသူများအတွက် တွက်ခြေကိုက်ပါတယ်။

မကောင်းတာများ

အစားနည်းသူများအတွက် စားနိုင်တာထက်ပိုပေးရလို့ ပေးရတာမတန်ပါ၊ ဈေးများပါတယ်
အပြုတ်မကြိုက်သူများအတွက် ရွေးစရာနည်းပါတယ်
အရေးအကြီးဆုံးကတော့ ကျန်းမာရေးနဲ့ လုံးမညီညွတ်ပါ။

ကျန်းမာရေးအတွက် မကောင်းတဲ့ အကြောင်းတွေကတော့

၁၊ ပမာဏ

ဘူဖေးဖြစ်လို့  အများစုက ပေးထားတာ တန်အောင် စားနိုင်သမျှစားကြပါတယ်၊ ပုံမှန်ထက်များစွာ (နှစ်ဆမက) ပိုစားပါတယ်

၂၊  ကိုလက်စထရော

ဈေးကြီးသောပင်လယ်စာကို များများစားတတ်ကြပါတယ်၊ ဂဏန်း ပုဇွန် ကမာ နဲ့ ဆိတ်၊ အမဲ၊ ဝက်သားစသည်တို့မှာ ကိုလက်စထရောအလွန်များသဖြင့် ဆင်ဆင်ခြင်ခြင် စားရမည့် အမျိုးအစားထဲတွင်ပါသော်လည်း ဘူဖေးဖြစ်လို့ ပေးရတာတန်အောင် အဲဒါတွေများများစားကြ။

၃။ ဆား နဲ့ အချိုမှုန့်

သထူးသဖြင့် အသားတွေမှာ အလွန်များပါတယ်။ ပုံမှန်အစားအသောက်တွေမှာထက်ပိုငံပါတယ်။
ဆားနဲ့ အချို့မှုန့်ပါ ဆိုဒီယံကြောင့် သွေးပေါင်ချိန်တက်ပါတယ်။ ကျောက်ကပ်မကောင်းလျင် ဖောယောင်ပါတယ်၊ နှလုံးအားနည်းလျင် မညှစ်နိုင်ပဲ အမောဖေါက်နိုင်ပါတယ်။  ပြုတ်ရည်ကို နည်းနည်းကြာလျင် ရေနွေးရော (သို့) အသစ်လဲသင့်ပါတယ်၊ မသောက်သင့်ပါ။ 
အသားငါးတွေကို အချည်ရည်မျိုးစုံနဲ့ တို့စားလို့ အဲဒီဆော့စ် တွေထဲကအငံဓါတ်တွေကို ပိုစားမိကြပြန်ပါတယ်။

၄၊ အသား

ဟော့ပေါ့စားသူတွေက အသားတွေကိုအစားများပါတယ် အသားတွေမှာ ပြည့်ဝအဆီတွေများသလို အမဲသားဆိတ်သားတွေက ယူရစ်အက်ဆစ်လည်း များပါတယ်၊ အသားပရိုတိန်းကို တခြားအစားတွေနဲ့ အချိုးမမျှအောင်များများစားလျင် ဝမ်းလည်းချုပ်ပါတယ်၊ ကျောက်ကပ်လည်း ဝန်ပိပါတယ်။ 

၅၊ ကြာရှည်ခံအောင်လုပ်ထားသောအစာများ

အသားလုံး ငါးလုံး ဂဏန်းလိပ် ပုဇွန်လိပ် ဖက်ထုပ် ခဲပြီးလွှာထားသော အသားတွေမှာ ကျန်းမာရေးထိခိုက်စေတဲ့   ကြာရှည်ခံစေတဲ့ ဓါတုပစ္စည်းတွေပါပါတယ်၊ နည်းနည်းပါးပါးက သိပ်မသိသာပေမဲ့ အများကြီး မစားသင့်ပါ။ အစာအိမ်နဲ့ အူလမ်းကြောင်းကင်ဆာအပါအဝင်ကင်ဆာမျိုးစုံကို ဖြစ်စေနိုင်ပါတယ်။

မကြာမကြာစားသူများ ကင်ဆာရောဂါဖြစ်ဖို့ အန္တရာယ်ပိုများလာစေပါတယ်။ 
အသားငါးသာမက ဂျုံလိုကစီဓါတ်များတဲ့ ပစ္စည်းတွေပါလို့ အစာခြေပြီးလျင် သွေးထဲမှာ သကြားဓါတ်တက်ပါတယ်၊ ကိုယ်က ခေါက်ဆွဲ ကြာဇံထည့်မစားတောင် အဲဒီ အသားလုံး ဂဏန်းလိပ်တွေကနေ ကာဗိုဟိုက်ဒြိတ်တွေ အများကြီး ဝင်ပါတယ်။ ဆီးချိုသမားများ သတိထားစရာပါ။

၅၊ အရွက်

ဘူဖေးစားတာဖြစ်လို့ လူအများက
အလွယ်တကူ ဗိုက်ပြည့်စေတဲ့ ကျန်းမာရေးအတွက် တန်ဖိုးရှိတဲ့ ဈေးပေါတဲ့ အရွက်တွေကို သိပ်မယူတတ်ကြပါ။ အသားကိုပိုစားကြတာများပါတယ်

၆၊ အချိုပွဲ

ဘူဖေးဖြစ်လို့ အကန့်သတ်မရှိတဲ့ အချိုရည်တွေများများသောက်တတ်ကြသလို ရေခဲမုန့်တွေ အမျိုးကလည်းစုံတော့ အများကြီးစားတတ်ကြပါတယ် အချိုများသလို ရေခဲမုန့်မှာ အဆီဓါတ်လည်းများပါတယ်။ မခြားအချိုမျိုးစုံလည်းရတော့ ပုံမှန်  စားနေကျအချိုထက် အဆများစွာပိုစားပါတယ်။ 
သကြားဓါတ်များလို့ ဆီးချို သွေးချိုတက်သလို အဝလွန်စေပါတယ်။ 

ရ။ ရေ

ဗိုက်မဆံ့မှာစိုးလို့ ရေအသောက်နည်းတတ်ကြပါတယ်။

၈၊ အစားအသောက် သန့်ရှင်းမှူ

အသုတ်နဲ့ အထူးသဖြင့် အချည်ရည်မျိုးစုံတို့ဟာ သေချာချက်ပြုတ်ထားတာမရှိလို့ မသန့်လျင် ဝမ်းပျက်ဝမ်းလျှောဖြစ်နိုင်ပါတယ်။

ချုပ်ရလျင်တော့ ဒီလို ဘူဖေးဟော့ပေါ့တွေကို သွေးတိုး၊ နှလုံး၊ ဆီးချို၊ ကျောက်ကပ်နဲ့ ဆီးရောဂါရှိသူ၊ အစာအိမ်ရောဂါရှိသူ၊ အစာအိမ်အက်ဆစ် အထက်ကို ပြန်ဆန်တတ်တဲ့ ရီဖလက်ရှိသူ၊ သည်းခြေကျောက်ရှိသူ သည်းခြေအိတ်ထုတ်ထားသူ၊ အဝလွန်သူတို့အတွက်တော့  ဝေးဝေးကရှောင်သင့်ပါတယ်

 ရှားရှားပါးပါး တနှစ်မှ တခေါက် နှစ်ခေါက်လောက်သွားစားသူတွေ အတွက် သိပ်မဆိုးပေမဲ့ မကြာခဏသွားစားဖြစ်နေရင်တော့ ဆေးဖိုးလည်း စုသာထားဖို့လိုနိုင်ပါကြောင်း အသိေပးရပါတယ် အမျိုးတို့ခင်ဗျား။


ဖိုးသုည

30-5-19-

No comments:

Post a Comment